Současný stav pekařského sektoru na Slovensku je výrazně ovlivněn jeho nastavením ještě z období socialismu.
Uvedl to Slovenský svaz pekařů, cukrářů a cestovinárov u příležitosti dnešního Mezinárodního dne chleba.
Existenční problémy mnohých pekárně
I přesto, že mělo Slovensko v polovině 20. století potenciál stát se unikátní krajinou ve výrobě cukrářských výrobků, dokonce ho obdivovali v zahraničí, vše se změnilo, uvádí svaz.

Cenu pečiva začal určovat stát, jehož cíl byl jasný, a to udržet ceny na co nejnižší úrovni.
Situace je podle svazu pekařů, cukrářů a cestovinárov v současnosti velmi podobná. Ceny již sice nediktuje stát, ale enormně levné zůstaly. Mnohé pekárny proto trpí existenčními problémy.
Cenový diktát zahraničních řetězců
Negativním dědictvím z minulosti je podle Tatiany lopuchový předsedkyně Slovenského svazu pekařů, cukrářů a cestovinárov trend dojmu levných základních potravin, který přetrvává na Slovensku dodnes.
„Dnes však nediktuje ceny stát, ale zejména zahraniční obchodní řetězce, které si vybudovali silné a dominantní postavení na trhu. Špatným rozhodnutím ze strany pekárenských firem bylo, že dlouhá léta byly ve snaze zachránit si odbyt ochotné akceptovat prodej za enormně nízké ceny, které nedosahovaly ani výrobní náklady, „uvedla.
Mezinárodní den chleba vyhlásila Mezinárodní unie pekáren U.I.B. s cílem pozvednout povědomí veřejnosti o výživových a zdraví prospěšných stránkách této základní potraviny, zároveň upozornit na celý proces výroby, od zasetí obilí přes práci pekaře až po nákup samotného chleba. Pekaři na celém světě ho oslavují od roku 2002.
Tip redakce: Vyzkoušejte recepty na domácí pečivo, lepší, jak z pekárny.